Upptäck kimchi - Koreas älskade fermenterade delikatess
Kimchi är en typisk koreansk sidorätt som består av olika saltade och säsongsbetonade grönsaker. Den kan ätas antingen färsk eller fermenterad. Det finns hundratals varianter, men den vanligaste typen som de flesta har stött på kallas baechukimchi, vilket betyder fermenterad kimchi gjord på kinakål.
Steg-för-steg-guide: Så gör du egen kimchi
För att komma igång kan det vara en fördel att besöka en asiatisk butik och köpa några specialingredienser:
• Gochugaru: En koreansk chiliblandning med en unik smakprofil. Denna mix av grovmalen röd chili ger en söt, jordig och lätt kryddig smak med en hint av rökighet. Om du inte hittar gochugaru kan du prova att blanda eget chilipulver på sött paprikapulver, rökt paprika och grovt malda chiliflingor för att återskapa den karaktäristiska smaken. Styrkan på chilin kan du anpassa efter dina egna smakpreferenser.
• Gochujang: Fermenterad chili- och bönpepparpasta som ger en fantastisk smak, hetta och komplexitet till dina rätter.
• I receptet här används dashida, som är ett koreanskt buljongpulver som används för att ge smak och umami till olika rätter. Dashida tillverkas vanligtvis av torkad fisk, skaldjur eller kött och finns som att köpa i små portionspåsar. Om du inte har dashida till hands kan du också använda vilken fisksås som helst som du kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker.
• För att komplettera din kimchi behöver du även daikon-rädisa, även känd som vit rädisa. Detta är en grönsak som ofta används i det asiatiska köket och som ger din kimchi en frisk och knaprig konsistens. Se till att välja rädisor som är fasta, utan missfärgningar och med frisk grön blast. Undvik mjuka eller skrynkliga rädisor för bästa resultat.
Traditionellt koreanskt kimchi-recept
Räcker till: ca 2 dl
Tid: 3-5 dagar
DU BEHÖVER
- 1 stor kinakål
- 2-3 msk grovt salt
- 1 daikon rädisa
- 3 vårlökar
- 3 msk gochujang
- 2 msk gochugaru
- 1-2 msk fisksås eller dashida
- 1 dl risvinäger
- 1 msk brunt socker
- 1 msk finhackad vitlök
- 1 msk finhackad ingefära
Gör så här
1. Skär kålen på längden i 2 eller 4 bitar, beroende på storlek. Ta bort stjälken och skär kinakålen på tvären i grova bitar, stjälken i mindre bitar, bladen i större bitar.
2. Blanda kålbitarna med saltet i en skål och pressa. Låt stå över natten.
3. Skär daikonen i stora tändsticksliknande bitar, vårlöken i diagonala bitar.
4. Skölj kinakålen väl i vatten och pressa ut vattnet.
5. Blanda alla ingredienser i en skål och massera in blandningen i kålen, daikonen och vårlöken. Använd engångshandskar om du inte tycker att röda chilihänder är spännande.
6. Placera i väl rengjord glasburk och tryck ihop ordentligt tills allt är täckt av marinaden. Förslut med snäpplock.
7. Låt stå i rumstemperatur skyddat från direkt solljus. Ta inte av locket även om det bubblar i burken. Det kan svämma över så ställ ett fat under burken.
8. Efter cirka 3 dagar har kimchin jäst. Öppna burken försiktigt eftersom jäsningen har skapat ett inre gastryck.
TIPS
Kimchi smakar också gott färskt, så ta ut lite och smaka av innan jäsning. Kimchi blir skarpare i smaken ju längre den ligger. Burkarna håller sig i upp till 6 månader i kylskåpet.
Kimchi är en fantastiskt mångsidig ingrediens som passar perfekt som tillbehör, men också som huvudingrediens i pannkakor, soppor, stekt ris, mandu-dumplings och grytor som jjigae. Om du blir biten av den hälsosamma kimchibacillen kan du också prova den fermenterade blandningen i ostsmörgåsar, tacos, risotto, som coleslaw, på burgaren eller korven och till och med i en extra smakrik Bloody Mary.
Om du är intresserad av att utforska fler fermenterade alternativ för att främja din tarmhälsa, ta en titt på vår kombucha i pulverform. Med enkla steg kan du blanda din egen uppfriskande och hälsosamma dryck som är rik på mjölksyrebakterier. Upptäck en ny värld av smaker och njut av fördelarna av fermenterad mat och dryck för en välmående mage.