Det är tillsvidare inte möjligt att beställa GoBoocha®.

Vid frågor kontakta kundservice, telefonnummer 0772 120 910 (8:30-16:30 vardagar), eller mail: hello@goboocha.se.

pickles 1000x500.jpg

Fermentering: Släpp loss kraften hos mjölksyrabakterierna 

Fermenterad mat har på senare tid genomgått en förvandling från att vara en tråkig konserveringsmetod från forna tider till att bli en trendig och populär företeelse. Fermentering har intagit den kulinariska scenen och hemmaköken, fascinerat smaklökarna och samtidigt väckt diskussion om de fantastiska smakerna och potentiella hälsofördelarna.

Mjölksyrabakterier och fermenterad mat

När man säger fermenterad mat tänker många på kimchi eller surkål. Andra nämner smakrika ostar, fil, kvarg, kombucha och kefir. Men vad sägs om din favoritkopp kaffe på morgonen? Visste du att kaffebönorna genomgår en fermenteringsfas där mikroorganismer bryter ner det geléaktiga skiktet runt bönorna? Denna fermentering hjälper till att avlägsna det yttre fruktköttet och förbättrar smaken och kvaliteten på kaffet.

Choklad är ett annat exempel på fermenterad mat. Efter att kakaobönorna har skördats genomgår de en fermenteringsprocess där jäst och mjölksyrabakterier bryter ner sockret i kakaobönorna. Fermenteringen bidrar också till att minska bitterheten och utveckla de komplexa smakerna som är karakteristiska för choklad.

På vetenskaplig nivå kan fermentering av mat och dryck beskrivas som en kemisk omvandlingsprocess där mjölksyrabakterier och jäst bryter ner kolhydrater som stärkelse och socker. Genom denna process bildas olika föreningar som ger upphov till komplexa smakprofiler och egenskaper i de fermenterade produkterna.

Fermentering handlar inte bara om smaker, det är också en fascinerande process som har använts i årtusenden för att förlänga hållbarheten och förbättra näringsinnehållet i vår mat.

Mjölksyrabakteriernas fantastiska egenskaper

Visste du att mjölksyrabakterier visat sig vara riktigt hälsosamma superhjältar? De tränger undan skadliga bakterier och främjar tillväxten av nyttiga mikrober i tarmen. Denna delikata balans kan också bidra till att balansera matsmältningssystemet.

Men det är inte allt, mjölksyrabakterier bidrar också till att öka näringsvärdet i maten genom att omvandla socker och andra ämnen i maten till olika föreningar, inklusive ett antal B-vitaminer som tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), folsyra (B9) och vitamin K.

Och sist men inte minst, mjölksyrabakterier bryter ner komplexa kolhydrater och proteiner i maten till enklare former, vilket gör det lättare för kroppen att smälta och absorbera näringsämnena.

Så nästa gång du avnjuter en yoghurt, ost, kefir eller kombucha kan du vara säker på att mjölksyrabakterierna arbetar hårt för att berika maten med värdefulla vitaminer och upprätthålla en hälsosam tarmflora. Underskatta inte kraften hos dessa små men betydelsefulla organismer från fermenteringens värld!

Så varför inte ge fermenterad mat och dryck en större plats i din dagliga kost? Klicka här för att ta reda på vilka livsmedel som är mest rika på mjölksyrabakterier!